Producenci
Kontakty

 

Łódzki Wojewódzki 

Inspektorat Farmacuetyczny

 ul. Fabryczna 25 , 90-341 Łódź

 tel: (0-42) 630-21-71
www.lwif.pl 

Mapa dojazdu

Dodatkowe informacje

Konto bankowe:

ING Bank Śląski

44 1050 1461 1000 0092 0776 8657

Zezwolenie na prowadzenie apteki

 

Sposoby dostawy

SOLGAR Luteina 15mg 30kaps

41267172.jpg
  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 85,00 zł 85.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Solgar
Kod produktu: Suplement diety

Opis

SUPLEMENT DIETY 



SOLGAR LUTEINA 15MG 30KAPS.


Preparat jest źródłem luteiny z nagietka wraz z naturalnie obecnym przy niej beta karotenem z mieszaniną innych karotenoidów. Te przyrodniczo identyczne proporcje składników zapewniają ich rozpuszczalność przez organizm, co ma decydujące znaczenie dla wysokiego stopnia oddziaływania fizjologicznego. Karotenoidy (luteina, beta karoten) mają silne właściwości antyoksydacyjne, część z nich ulega w organizmie przekształceniu do witaminy A.(Witamina A pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon skórnych, pomaga zachować zdrową skórę oraz utrzymać prawidłowe widzenie i funkcjonowanie układu odpornościowego). Luteina i beta karoten bardzo dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. Ze względu na tę właściwość korzystne jest spożywanie produktów zawierających karotenoidy wraz z posiłkami zawierającymi tłuszcz, gdyż zwiększa się wtedy ich biodostępność.

Luteina jest naturalną substancją syntetyzowaną wyłącznie przez rośliny. Występuje w zielonych liściach warzyw oraz w samych warzywach o żółtym i pomarańczowym zabarwieniu. Owoce również zawierają w swoim składzie luteinę. Luteina należy do bardzo licznej grupy związków – karotenoidów (naturalnych barwników roślinnych).
Karotenoidy mają silne właściwości antyoksydacyjne, ale też część z nich ulega w organizmie przekształceniu do witaminy A. Oprócz luteiny do najbardziej znanych w tej grupie należą: likopen, beta-karoten, zeaksantyna, kryptoksantyna.
Luteina bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Ze względu na te właściwości korzystne jest spożywanie produktów będących źródłem luteiny z posiłkami zawierającymi tłuszcze, gdyż zwiększa się wtedy jej biodostępność.

Rola w organizmie

Luteina ulega w organizmie podobnym przemianom jak tłuszcze. W wyniku procesów trawiennych w obecności kwasów żółciowych jest transportowana za pośrednictwem krwi do wątroby. Następnie krew transportuje ją z wątroby do tkanek w zależności od zapotrzebowania i jej roli w tkankach. Luteina i zeaksantyna najaktywniej gromadzą się w soczewce oka i centralnej części siatkówki – plamce żółtej.
Plamka żółta siatkówki oka umożliwia widzenie centralne i jest odpowiedzialna za ostrość widzenia. Luteina i zeaksantyna są jedynymi karotenoidami występującymi zarówno w plamce, jak i soczewce oka ludzkiego. Pełnią dwojaką funkcję w obu tkankach: działają jako silne antyoksydanty i filtrują wysokoenergetyczne światło niebieskie.
Niebieskie światło – zarówno słoneczne, jak i wewnątrz budynków – może powodować stres oksydacyjny i uszkodzenia wolnorodnikowe w narządach wystawionych na działanie światła, takich jak oczy i skóra. Badania pokazują, że luteina i zeaksantyna zmniejszają intensywność niebieskiego światła w siatkówce aż o 90%, znacznie ograniczając uszkodzenia oksydacyjne.
Oprócz kluczowego znaczenia dla zdrowia oczu luteina i zeaksantyna są ważnymi składnikami odżywczymi, które zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, udarom i nowotworom płuc. Mogą także chronić przed chorobami skóry związanymi z nadmiernym wpływem promieniowania ultrafioletowego.

Choroby oczu

Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem

Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem jest główną przyczyną utraty wzroku wśród osób w starszym wieku. Jego cechą charakterystyczną jest zanik plamki żółtej. Plamka żółta siatkówki to niewielki obszar o szerokości zaledwie 2 milimetrów znajdujący się z tyłu oka, w środkowej części siatkówki. Centralna część plamki zwana jest dołkiem środkowym siatkówki i zawiera najwięcej pręcików i czopków. Umożliwia widzenie centralne.
Rozróżnia się dwa stadia zwyrodnienia plamki:
Wczesne (suche) – cechuje się zmianą barwnika w nabłonku siatkówki i plamki żółtej.
Późne (wysiękowe, mokre) – charakteryzuje się wysiękiem, krwotokiem wewnątrz siatkowym i tworzeniem się blizn.
W wielu badaniach obserwowano zależność pomiędzy stężeniem luteiny i zeaksantyny w plamce żółtej, ich spożyciem w diecie a zwyrodnieniem plamki.

Jaki jest związek luteiny ze zwyrodnieniem plamki?

Luteina gromadzi się w plamce oka w następstwie jej spożywania. Filtruje światło niebieskie i może chronić plamkę żółtą przed uszkodzeniami wolnorodnikowymi. Zdrowa plamka umożliwia prawidłowe widzenie centralne. Stan plamki ulega pogorszeniu wskutek wieloletniej ekspozycji na światło i inne czynniki stresowe, co ostatecznie może prowadzić do jej zwyrodnienia.
W jednym z badań stwierdzono spadek ryzyka zwyrodnienia o 57% u osób o największym spożyciu luteiny i zeaksantyny (powyżej 6 mg/dobę). Berstein i wspólnicy wykazali, że suplementacja 4 mg luteiny dziennie prowadziła do wzrostu gęstości barwnika w plamce u pacjentów ze zwyrodnieniem plamki, w porównaniu z grupą nie przyjmującą suplementu. W badaniach na 14 pacjentach, trwających 12 miesięcy, Richer wykazał poprawę w testach ostrości widzenia u 92% pacjentów. Pacjenci spożywali 14 mg luteiny 4-7 razy w tygodniu. W randomizowanym badaniu z podwójnie ślepą próbą w 2004 roku, przeprowadzonym na 90 mężczyznach z zanikowym zwyrodnieniem plamki, oceniano gęstość barwnika w plamce, czas po olśnieniu plamki, czułość kontrastową i ostrość widzenia, na początku badania oraz co 4 miesiące przez okres 1 roku. Najbardziej znaczący był wzrost gęstości barwnika w plamce 36% i 43% w grupie przyjmującej dodatkowo antyoksydanty. Suplementacja luteiną również prowadziła do znacznej poprawy ostrości widzenia, obiektywnych parametrów funkcji widzenia, czasu po olśnieniu i czułości kontrastowej. Badanie to potwierdziło, że luteina odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowych oczu oraz, że zwyrodnienie plamki związane z wiekiem dobrze reaguje na suplementację luteiny.

Zaćma

Zaćma to rozwojowe lub zwyrodnieniowe zmętnienie soczewki oka, które prowadzi do stopniowej i bezbolesnej utraty wzroku. Proces utleniania może być czynnikiem sprawczym w zaćmie, powodującym powstawanie nierozpuszczalnych utlenionych białek w soczewce.
W badaniach nad poziomem luteiny i zeaksantyny w soczewkach z zaćmami stwierdzono nawet trzykrotnie wyższy ich poziom w tkance nabłonkowej nowej (z mniejszymi zmianami niż w starszej wewnętrznej). W podwójnie ślepej randomizowanej próbie klinicznej, prowadzonej z grupą pacjentów o klinicznie zdiagnozowanej zaćmie, podawano 15 mg luteiny 3 razy w tygodniu przez 2 lata. U pacjentów z luteiną zaobserwowano statystycznie istotną poprawę ostrości widzenia, wrażliwości na oślepienie oraz wyższe stężenie luteiny w surowicy krwi niż u pacjentów w grupie placebo.

Zwyrodnienie barwnikowe siatkówki

Zwyrodnienie barwnikowe siatkówki jest rzadką, dziedziczną chorobą zwyrodnienia, charakteryzującą się zanikiem światłoczułych pręcików w siatkówce.
Prowadzi to na początku do np. słabego widzenia nocnego, następnie do stopniowej utraty widzenia obwodowego aż do widzenia lunetowego. Możliwości leczenia są niewielkie, stwierdzono między innymi, że duże dawki witaminy A spowalniają proces zwyrodnieniowy.
Obecnie prowadzone są badania nad wpływem luteiny na to schorzenie. W dotychczasowych opublikowanych badaniach wykazano, że pacjenci z retinopatią barwników przyjmujący 40 mg luteiny dziennie przez 9 tygodni znacznie poprawili ostrość widzenia.

Zdrowie skóry

Luteina również gromadzi się w skórze. Z badań wynika, że luteina może odgrywać rolę w zachowaniu zdrowej skóry. Niedawno przeprowadzone badanie kliniczne na ludziach wykazało, że 10 mg luteiny FloraGLO dziennie zwiększa nawodnienie i elastyczność skóry oraz ogranicza peroksydację lipidów w skórze. Lipidy są substancjami oleistymi w skórze, które mają istotne znaczenie dla jej zdrowego wyglądu. Ponadto stanowią barierę, która spowalnia utratę wilgotności skóry. Luteina w preparatach do stosowania miejscowego w znaczący sposób poprawia stan skóry, a w połączeniu z suplementami luteiny przyjmowanymi doustnie daje nawet lepsze rezultaty. Jest to pierwsze badanie, w którym wykazano poprawę zdrowia skóry dzięki suplementacji samą luteiną.

Choroby układu krążenia i udary

W badaniu pokazano, że lipoproteina o małej gęstości LDL (zły cholesterol) jest jednym z kluczowych czynników rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych, która jest jednym z procesów patologicznych w chorobach sercowo-naczyniowych i mózgowo- naczyniowych. Z tego względu badano karotenoidy pod kątem zmiatania wolnych rodników i hamowania peroksydacji tłuszczów w chorobach sercowo-naczyniowych i mózgowo-naczyniowych. Udało się zaobserwować spadek tempa tzw. miażdżycy bezobjawowej u mężczyzn i kobiet, u których zanotowano wyższy poziom w surowicy luteiny i zeaksantyny. Naukowcy stwierdzili, że wyższy poziom tych karotenoidów może być czynnikiem chroniącym przed wczesną miażdżycą tętnic.

Nowotwory

W dziesięcioletnim badaniu, w którym wzięło udział 120 tysięcy mężczyzn i kobiet w USA zaobserwowano istotny spadek zachorowań na nowotwory płuc wśród osób spożywających większe ilości karotenoidów, w tym luteiny i zeaksantyny. Celem bardzo ciekawego badania populacji wysp Południowego Pacyfiku było zbadanie związku pomiędzy spożyciem luteiny a występowaniem raka płuc. Naukowcy odkryli odwrotny związek pomiędzy spożyciem luteiny a występowaniem raka płuc i wyraźnie mniejszy wskaźnik zachorowań na ten nowotwór wśród Fidżyjczyków w porównaniu z innymi populacjami Południowego Pacyfiku. Fidżyjczycy spożywają dziennie średnio 20 mg luteiny (głównie w ciemnozielonych warzywach), natomiast mieszkańcy innych państw Południowego Pacyfiku stosują dietę ubogą w kolorowe warzywa i owoce.

Luteina a zdrowie kobiet

W jaki sposób luteina wpływa na zdrowie kobiet i niemowląt?

Obecność luteiny wykryto w tkankach piersi oraz szyjki macicy i jajników. Przedmiotem aktualnie prowadzonych badań jest również rola, jaką luteina może odgrywać w okresie ciąży i karmienia piersią. W badaniach wskazano, że poziom luteiny wzrasta w osoczu w całym okresie ciąży, ale dotychczas nie zidentyfikowano przyczyn tego zjawiska.
Luteinę wykryto także we krwi znajdującej się w pępowinie po porodzie oraz w siarze i mleku matki. Wysnuto teorię, że luteina może być wydzielana do mleka matki. Podstawą tej hipotezy było stwierdzenie, że poziom luteiny i beta-karotenu w surowicy jest taki sam, natomiast poziom luteiny w mleku matki jest znacznie wyższy niż beta-karotenu.

Powszechne źródła pokarmowe:

agrest, awokado, brokuły, cukinia, czarne porzeczki, dynia, jarmuż, jeżyny, kapusta, kiwi, maliny, marchew, natka pietruszki, nektarynki, papryka, sałata, szpinak.

Suplementacja

Zalecana porcja dzienna Luteiny to 6-20 mg. Aby dostarczyć 6 mg luteiny do organizmu musielibyśmy zjeść cały talerz świeżego szpinaku. Luteina jest rozpuszczalna w tłuszczach, więc najlepiej spożywać ją podczas posiłku lub po posiłku.
Należy wybierać preparaty zawierające naturalną, oczyszczoną luteinę, która jest identyczna z tą występującą w zielonych warzywach liściastych. Naturalna Luteina FloraGLO to luteina oczyszczona, w wolnej postaci i w związku z tym jest wchłaniania do organizmu w sposób bezpośredni, bez konieczności trawienia enzymatycznego, czyli bezstratnie.
Tania, powszechnie stosowana luteina enzymatyczna charakteryzuje się znacznie słabszą przyswajalnością. Szklane ciemne opakowanie preparatu z Luteiną gwarantuje jej świeżość i aktywność, gdyż jest ona bardzo wrażliwa na warunki zewnętrzne. Luteina oczyszczona FloraGLO jest bardzo bezpieczna (najczęściej używana w badaniach klinicznych), nie stwierdzono żadnych interakcji z przyjmowanymi lekami. Maksymalna porcja, której nie należy przekraczać to 140 mg/dobę.

Zalecane spożycie: 1 kapsułka dziennie

KURACJA 30 dni

Składniki - jedna tabletka zawiera:

 

Naturalne substancje pomocnicze

  • Otoczka kapsułki roślinnej: hydroksypropylometyloceluloza
  • Substancja Wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna
  • Barwniki: dwutlenek tytanu, karmel siarczynowo-amoniakalny, ryboflawina
  • Substancje Przeciwzbrylające: roślinny stearynian magnezu
  • Glicerol roślinny

Informacja alergiczna

Produkt nie zawiera:

drożdży, pszenicy, glutenu , produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwują-cych, zapachowych lub barwiących.

 

DAWKOWANIE

1 kapsułka dziennie

 

 Uwaga

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety, ani zdrowego trybu życia. Preparat powinien być przechowywany w sposób niedostępny i niewidoczny dla małych dzieci.

Producent: SOLGAR ul. Skoroszewska 12, 02-495 Warszawa.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl